Artikel 3

08-12-2011 15:45

10-06-2010 - Leidinggevenden in de zorgsector zijn positief over de kwaliteiten van beginnende verpleegkundigen en helpenden zorg en welzijn met een mbo-opleiding. Dit blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met Calibris, GGZ Nederland, NVZ Vereniging van Ziekenhuizen en A+O VVT.

Calibris is verantwoordelijk voor de erkenning van leerbedrijven en voor het onderhoud van de kwalificatiestructuur voor de sectoren Zorg, Welzijn en Sport.

In het onderzoek is gekeken naar de effecten van de modernisering van het beroepsonderwijs (competentiegericht) versus het oude, eindtermgerichte onderwijs. Het doel van deze modernisering is onder andere om het onderwijs beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt.

Met ruim 500.000 studenten is het mbo de grootste onderwijssector van ons land. Sinds 2004 werkt de sector aan de modernisering van het onderwijs. Dit betekent dat nu ook in de zorgsector de eerste mbo’ers met een competentiegerichte opleiding aan het werk zijn.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat leidinggevenden vinden dat de nieuwe lichting studenten het beter doen dan de studenten die zijn opgeleid volgens eindtermen.

Aan de andere kant leiden de verbeteringen van het onderwijs nog niet tot een aantoonbare versterking van de inzetbaarheid en kwaliteit van beginnende beroepsbeoefenaren. Onderwijs en zorg zien dat dan ook als belangrijkste verbeterpunt en gaan de komende tijd samen daarop inzetten.

Verdere conclusies:

  • Op 'klantgerichtheid' scoren beginnende beroepsbeoefenaren met een competentiegerichte opleiding significant beter.
  • Beginnende beroepsbeoefenaren (cgo) laten volgens hun leidinggevenden 'meestal' het gewenste gedrag zien, eindtermgerichtopgeleide beginnende beroepsbeoefenaren ook.
  • Leidinggevenden zijn tevreden tot zeer tevreden over de door beginnende beroepsbeoefenaren geleverde kwaliteit (cgo), leidinggevenden van beginnende beroepsbeoefenaren die eindtermgericht zijn opgeleid ook.
  • Beginnende verpleegkundigen in ziekenhuizenscoren statistisch relevant beter op inzetbaarheid dan beginnende verpleegkundigen in GGZ-instellingen.
  • Helpenden Zorg en Welzijn die cgo zijn opgeleid scoren statistisch relevant minder op inzetbaarheid dan verzorgenden IG en verpleegkundigen. Hun leidinggevenden krijgen bovendien minder vaak complimenten en vaker klachten over de kwaliteit van de geleverde zorg.

 

Meer informatie
Marije Hulsbosch, perswoordvoerder: 0348-75 35 38 / 06-50 27 26 73 of m.hulsbosch@mboraad.nl.

 

Bron/Auteur: Webredactie