Het competentiegericht onderwijs

Wat is competentiegericht onderwijs?

Competentiegericht Onderwijs (CGO) is een manier van onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden en gedrag. Eind jaren negentig constateerde het bedrijfsleven dat het studenten ontbrak aan een goede beroepshouding. Het eindtermgerichte onderwijs was met name gericht op het kennen en kunnen van de studenten. Binnen het competentiegericht onderwijs is er meer aandacht voor het ontwikkelen van de beroepshouding. Competenties zoals samenwerken en communiceren zijn belangrijke voorwaarden om goed te kunnen functioneren in de maatschappij.

 

Competentiegerichte kwalificatiestructuur

Iedere mbo-opleiding heeft een eigen kwalificatiedossier. In dit kwalificatiedossier zijn alle competenties (kennis, vaardigheden en beroepshouding) vastgelegd waaraan een student moet voldoen om het mbo-diploma te behalen. Het bedrijfsleven en het onderwijs stellen gezamenlijk de kwalificatiedossiers op.

Voordat de overheid ze vaststelt, worden ze getoetst door het Coördinatiepunt Kwalificatiestructuur. Alle kwalificatiedossiers samen vormen de competentiegerichte kwalificatiestructuur. Deze kwalificatiestructuur zorgt voor een kader waarbinnen het competentiegericht onderwijs plaats moet vinden. Scholen zijn echter vrij om te bepalen hoe zij hun onderwijs vormgeven. Zij zijn verantwoordelijk voor de programmering, inrichting en examinering van het onderwijs. Dat betekent in de praktijk dat het “competentiegericht onderwijs” niet bestaat als zodanig maar dat er verschillende manieren zijn waarop scholen competentiegericht onderwijs aanbieden. De Onderwijsinspectie gebruikt de kwalificatiedossiers om de kwaliteit van het competentiegericht onderwijs te beoordelen.

 

Het competentiegericht onderwijs biedt drie grote voordelen:

 

- Er is een betere aansluiting tussen de mbo-opleidingen en de arbeidsmarkt: studenten verwerven naast kennis en vaardigheden ook een
beroepshouding .Bovendien is het voor de werkgever duidelijk wat hij kan verwachten van een starter met een bepaald diploma.

- Er is een betere aansluiting tussen de opleiding en de belevingswereld van de studenten: de competentiegerichte kwalificatiestructuur biedt scholen de
mogelijkheid om hun onderwijs naar eigen visie en studentenpopulatie in te richten.

- De mogelijkheden om van het mbo door te stromen naar het hbo worden verbeterd.

 

Competentiegericht onderwijs verwacht meer dan voorheen van studenten dat zij kunnen aantonen over welke competenties zij beschikken. Dit brengt met zich mee dat binnen het onderwijs meer aandacht is voor de praktijk. Studenten gaan hierdoor sneller bij een bedrijf aan de slag of gaan in een simulatieomgeving werken. Daarnaast is het (zelfstandig) werken in groepsverband een grotere rol gaan spelen. Competentiegericht onderwijs vraagt om maatwerk en individuele trajecten.